Nej, det er ikke kun veteraner, som udvikler PTSD

13. januar 2023

 

 

 

 

Det er efterhånden almindelig kendt, at veteraner kan udvikle PTSD, efter de har været i krig. Det kan vi sagtens tale om.

Mange ved dog ikke, at det samme gælder for mennesker, som har været udsat for seksuelle overgreb i barn- og/eller ungdommen.

Et litteraturstudie fra 2009, der involverer 22 lande – dog ikke Danmark, estimerer at 7,9% af alle mænd og 19,7% af alle kvinder har været udsat for seksuelt misbrug i en eller anden udformning inden deres 18. leve år.

(kilde: The prevalence of child sexual abuse in community and student samples 2009)

I nogle tilfælde kan traumer udløse PTSD (posttraumatisk stresslidelse, på engelsk posttraumatic stress disorder) som er en psykisk lidelse.

Personlige traumer hvor vold indgår, giver oftere PTSD.
55% som har været udsat for voldtægt, udvikler PTSD, mod ca. 7,5% som har været involveret i en trafikulykke.
Men det at være vidne til vold eller voldtægt, kan også give PTSD, det er ikke kun mennesker som har været udsat for fysisk eller psykisk vold som udvikler PTSD, som man måske fejlagtigt kan tro.


Symptomerne ved PTSD kan deles op i 5 forskellige:


Genoplevelse af den traumatiserende hændelse i form af mareridt og tilbagevendende flashbacks. Genoplevelsen kan præges af angst, søvnløshed og stærke muskulære spændinger i kroppen.


Undgåelse af situationer, som kan minde om traumet, F.eks. film, TV- programmer, steder som kan minde én om traumet, samt årsdage for traumet og deslige.


Øget vagtsomhed. Den mindste uventede lyd, får én til at fare sammen. Et konstant belastet nervesystem.


Forandring af personligheden, ting som man tidligere var engageret i, kan være ganske uinteressant. Mindsket evne til at føle kærlighed og nærhed til andre mennesker og sig selv. En ofte ligegyldighed overfor tingene i livet. Dette kan dog også skyldes at man har fået en depression oveni.


Koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer.
PTSD kan også blive udløst lang tid efter hovedtraumet, men opleves som regel i ugerne og dagene efter hændelsen. Det kan også udløses af mindre traumer, eller øge sårbarheden for angst eller depression.
Ifølge netdoktor.dk, udvikler 8% af mænd og 20% af kvinder PTSD, som har været udsat for en traumatisk hændelse, og ca. 1/3 af dem udvikler kronisk PTSD.

Når PTSD diagnostiseres, tages disse ting i betragtning:


1) Genoplevelsessymptomer 
2) Undgåelse af alt som minder om traumet
3) Negative ændringer i humør og tankemønster
4) Ændringer i reaktionsmønstre og alarmberedskab


Derudover ser man også på varighed, hvordan det påvirker dagligdagen, og funktionsniveauet. Symptomerne skal kunne føres direkte over på traumet, og ikke misbrug af f.eks. medicin, stoffer, alkohol eller nogen form for andre sygdomme eller lidelser.


Desuden skal man have været direkte eksponeret for enten død, trusler om død, alvorlig skade eller trusler om skade, seksuelle overgreb eller trusler herom.
Det kan også omhandle overværelsen af disse ting.

PTSD kan være meget invaliderende, og det er ikke noget der bare lige forsvinder. Det skal du have hjælp til at deale med. 

“Det er tid til at turde”.